- A + A
Haber Galerisi
Ardahan Kongreleri 100. Yıl Etkinlikleri düzenlendi
Serhat Kalkınma Ajansı, Ardahan Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu işbirliği ile Ardahan Kongreleri’nin 100. Yılı Etkinlikleri düzenlendi. Etkinlikler kapsamında “100. Yılında Ardahan Kongreleri Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi. 6 ülke ve Türkiye’den 44 akademisyen sempozyumda bildiri sundu.
25.02.2019 14:48:28

Ardahan Üniversitesi’nin Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen “100. Yılında Ardahan Kongreleri Uluslararası Sempozyumu”na Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Biber, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven, ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Kafkasya coğrafyası içerisinde bulunan Ardahan’ın asırlar boyu kadim kültürlere ev sahipliği yaptığını söyledi. Bölgenin önemine değinen Vali Masatlı, “1878’den itibaren Rus işgaline giren Kafkasya bölgesi, Hazar Karadeniz ilişkisinin yanında Orta Asya ve Orta Doğu stratejisinde de önemli bir yere sahiptir. Kafkasya’da birçok devletin rekabet alanı içerisinde bulunan bu bölge gerek stratejik, gerek siyasi, gerek askeri, gerek coğrafi ve gerekse ticari nitelikleriyle asırlar boyu kadim kültürlere ev sahipliği yapmış bir bölgedir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, 6 ülkeden ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen 44 akademisyen sempozyumda bildiri sundu. Akademisyenler, Ardahan Kongreleri’nin milli mücadele için önemine değindi ve kongrelerin tarihsel sürecinin ve ülke genelinde bilinirliklerinin arttırılması gerektiğini ifade etti. 100. Yılında Ardahan Kongreleri Etkinliği kapsamında Ardahanlı Âşıkların “93 Koçaklaması” başta olmak üzere o dönemi anlatan deyişlerini söyledi.

Etkinlikler kapsamında sempozyumun yanı sıra, üniversitenin sergi salonunda kongreler ve Ardahan’ı anlatan bir resim sergisi düzenlendi.  Sergi 3 gün boyunca vatandaşlara ve öğrencilerin ziyaretine açık kaldı. Etkinliklere destek sunan kurumlara ve katılımcı akademisyenlere plaket verildi.

Etkinliklerin ikinci gününde de Ardahan Kongreleri ile ilgili sempozyum ve konferanslara devam edildi. Sempozyumun sonunda Ardahan Kongre Binası’nda sonuç bildirgesi tüm akademisyen, il yöneticileri ve vatandaşların katılımı ile okundu ve o tarihin ruhu yaşatıldı. Etkinliklerin ikinci gününde Doç. Dr. Mehtap Demir verdiği konser ile Ardahan’ın halk türkülerini seslendirdi. Etkinliklerin son gününde yurtdışından ve şehir dışından katılan akademisyenler ve katılımcılar için bölge tanıtım turu düzenlendi.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız