- A + A
Haber Galerisi
Ardahan'a SERKA destekli Yüksek İrtifa Kampı
Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Ardahan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Yüksek İrtifa Gençlik Kampı ve Sporcu Eğitim Merkezi için fizibilite çalışması yapılacak.
14.07.2021 15:52:03

Serhat Kalkınma Ajansı’nın Fizibilite Destek Programı’na başvuran ve mali destek almaya hak kazanan Ardahan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait ‘Ardahan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yüksek İrtifa Gençlik Kampı ve Sporcu Eğitim Merkezi Fizibilite Projesi’nin sözleşmesi SERKA Genel Sekreter Vekili Nesim Karakurt ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bilent Akar tarafından imzalandı. SERKA desteğiyle, turizm alanı olarak ilan edilmiş olan Yalnızçam Kayak Merkezi’nde yürütülecek proje kapsamında, Ardahan’ın turizmde markalaşmasını sağlayacak, gençlerin, kadınların, yerli ve yabancı turistlerin doğa, kış ve yaz sporları yapabilecekleri, eğlence, dinlence ve diğer sosyal alanlardan yararlanabilecekleri yüksek irtifa ve sosyal kompleks yatırımlarının fizibilitesi çıkarılacak. Yapılacak araştırma sonrası, fizibilitenin yatırıma dönüşmesi ile de oluşturulacak tesislerde kadın ve gençlerin istihdam edilebileceği yeni iş alanları oluşturulacak.

SPOR KULÜPLERİ YÜKSEK İRTİFA KAMPLARINI TERCİH EDİYOR

Yalnızçam’da yapılacak yüksek irtifa kampı, aynı zamanda yaz aylarında kamp yapmak isteyen spor kulüpleri için de alternatif bir merkez haline gelecek. Vücudu yüksek irtifaya uyumlu hale getirmek alyuvar oranında yüzde 30 ila yüzde 50 oranında artış sağlar. Bu nedenle uygun yükseklikte yapılan antrenmanlar sonucu sporcuların kan hücresinde, hemoglobin sayısında ve kas dokusundaki enzimlerde artış meydana gelmektedir. Bu artış yüksek ortamda az oksijenle yapılan antrenmanlara bağlıdır. Uygun yükseklikte ve sürede yapılan yüksek irtifa antrenmanının ardından sporcuda oksijen kullanma kapasitesi ve hemoglobin seviyesi artarak kas dokusunu oksijenli ve oksijensiz ortamlarda dayanıklı hale getirmektedir. Bu nedenle, yüksek rakımdaki kamp alanları sporcular için büyük bir öneme sahip. Doğası, florası ve üretilen pek çok yöresel ürünüyle son yılların önemli turistik destinasyonlarından biri haline gelen Ardahan, yapılacak yüksek irtifa kamplarıyla da spor kulüpleri için gözde mekânlarından biri haline gelecek.  

 

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız