- A + A
Haber Galerisi
Kars Balı Coğrafi İşaret aldı
Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Coğrafi İşaret alan Kars Balının sertifikası düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.
03.12.2018 16:08:00

Serhat Kalkınma Ajansı’nın mali ve teknik desteklerle finanse ettiği Kars balı için coğrafi işaret alma süreci 2 yıl sonra tamamlandı. Kars balı için coğrafi işaret alma süreci, 23 Aralık 2016 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuruyla başladı. Kurum, bu yılın Şubat ayında coğrafi işaret bülteninde ilana çıktı ve Ağustos ayında da Kars Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazandı. 28 Kasım 2018 Çarşamba günü Türk Patent ve Marka Kurumu’nda düzenlenen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni ve Sergisinde Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oktay Güven, Kars Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fuat Özince, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mitat Şahin, Kars İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün ve Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Kars Balı Coğrafi İşaret Belgesini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof.Dr.Habip Asan’dan aldılar.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Coğrafi İşaretlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi konusunda Kalkınma Ajanslarının önemli roller üstlendiğini belirtirken Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Türkiye, en fazla coğrafi işaret tesciline sahip ülkelerden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Ülkemizin sahip olduğu zenginlik, coğrafi işaret tescilleriyle koruma altına alınarak, atalarımızdan miras kalan değerlerimiz gelecek nesillerimize en kıymetli haliyle bırakılma imkanı buluyor” dedi.

Kars’ta arıcılığın geçmişi oldukça eski yıllara dayanmaktadır ve yörenin başlıca gelir kaynakları arasında yer almaktadır.  Kars Balı, yörenin özellikli bitki florası, doğa koşulları ve iklimi nedeniyle üne sahiptir. Yazılı kaynaklar, Kars Balının binlerce kır çiçeğinden gelen aroması, hafif kokusu ve tat özellikleriyle de Osmanlı saray sofralarında yer aldığını ve Osmanlı döneminde ilden dışarıya satılan ürünler arasında olduğunu vurguluyor. Kars Balı için coğrafi işaret tescil belgesinin alınmasıyla, Kars Balı logosu olmayan ballar Kars Balı adı altında satılamayacak.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız