- A + A
Haber Galerisi
Vali Öksüz: Menuçehr Cami 16 Ağustosta ibadete açılacak
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Yönetim Kurulu Başkanı Kars Valisi Türker Öksüz, Anadolu’nun ilk Türk camii olan Ani Arkeolojik Sit Alanı’ndaki Ebu’l Menuçehr Cami’nin 16 Ağustosta ibadete açılacağını söyledi.
03.08.2021 09:13:26

SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Ani Arkeolojik Sit Alanı’nda sürdürülen kazı çalışmaları ve Ebu’l Menuçehr Camiindeki restorasyon çalışmalarını inceledi.  Anadolu’nun ilk Türk camii olan Ebu'l Menuçehr Cami, Büyük Hamam, Selçuklu Çarşısı ve Konutları ile Selçuklu Mezarlığı'nda sürdürülen kazı çalışmalarını  inceleyen Vali Öksüz, kazı ekibi başkanı Dr.Öğretim Üyesi Muhammet Arslan’dan bilgi aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, SERKA ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle restore edilen Ebu'l Menuçerh Cami’nin 16 Ağustos'ta Ani’nin fethinin 957. yıldönümünde ibadete açılması planlanıyor. Ani’deki Kazı Evi’nde gazetecilere açıklama yapan Vali Öksüz, Menuçehr Cami’nin restore çalışmasının geçtiğimiz yıl başladığını anımsatarak, “İnşallah, 16 Ağustosta yani Ani’nin fethinin yıldönümünde restorasyon çalışmalarımızı tamamlayıp cami olarak hizmete açmayı planlıyoruz.” dedi. 35 kişilik bir ekiple 1 Haziran’da Ani Ören Yeri’nde başlayan kazıların 30 Eylül’e kadar süreceğini belirten SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Öksüz, şunları söyledi: “Ani, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bizim çok değerli bir kültür varlığımız. Buradaki restorasyon çalışmalarını hep beraber inceledik, bildiğiniz gibi biraz önce de gördünüz Selçuklu Cami, Menuçehr Cami, Selçuklu Çarşısı ve Selçuklular döneminde konut olarak kullanılan yerlerdeki restorasyon çalışmaları sürüyor. Burada bir kazı ekibimiz var, kazı ekibimiz bu çalışmaları yürütüyor. Restorasyon çalışmalarını diğer desteklerle birlikte yürütüyoruz. 35 kişilik bir ekip burada. Bu önemli kültür varlığını gün yüzüne çıkarmak, bütün insanların hizmetine sunmak için çaba gösteriyor, gayret ediyoruz. İnşallah burayı restore edilmiş haliyle kısa sürede bütün insanlığın hizmetine sunarız diye düşünüyorum, bu çalışmalar tabii zaman isteyen, emek isteyen, gayret isteyen çalışmalar. Onun için tabii ki belli bir hızla yürüyor, biz de bu çalışmalara elimizden geldiğince destek oluyoruz umarım kısa süre içerisinde bu restorasyon çalışmalarını tamamlarız.”

SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Kars Valisi Türker Öksüz’ün Ani Arkeolojik Sit Alanı’ndaki ziyaretine Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Kapu, SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin ile SERKA birim başkanları eşlik etti.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız