Iğdır Yöresel Yemekler
- A + A

Iğdır'a gidildiğinde tadına bakılacak yemekleri sizler için sıraladık.

Ayran aşı, Bozbaş, Cılvır, Ekşili Erişte, Fetir, Hasıda, Helise, Kavurma, Kavut, Kaygana, Kaysafa, Kelecoş, Kete, Kuymak, Lepeli, Etli Pilav, Nabat, Omacaşı, Omaç Helvası, Patlıcan Reçeli, Sabahaşı, Sütlü Pilav, Tandır Şiş, Tapan, Tavuk Çorbası, Taş Köfte, Yağ Çorbası ve daha fazlası...

Bozbaş Yemeği

Malzemeler:
500 gr kuşbaşı koyun eti
1 su bardağı nohut
4 yufka
Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Nohutları akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip iyice haşlayın ve süzün. Nohutların kabuklarını soyup bir kâseye alın. Kuşbaşı etleri tuz ve karabiberle tatlandırıp bir tencereye alın. Az su ilave ederek iyice pişirin. Suyu azalırsa bir miktar daha su ekleyin. Yufkaları sac üzerinde kızartıp küçük parçalara ayırın ve bir tepsiye yayın. Üzerine kalan et suyunu gezdirin. Et ve nohudu harmanlayıp yufkaların üzerine yayın. Servis tabaklarına paylaştırıp servis yapın.

Taş Köfte

Malzemeler:

500 gr kemiksiz et
1 çay kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 çay kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 çay bardağı lepe
1 çay bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı margarin

Hazırlanışı: Et, dövme taşında tokmakla dövülür. (Kıyma olarak da kullanılabilir.) Et iyice dövüldükten sonra salça ayçiçeği yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur. Yoğrulmuş etin üzerine sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur. (Köftelerin pişerken dağılmaması için iyice yoğrulması gerekir.) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir. Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır. Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek yemeğe eklenir. Tuzu da eklenip bir süre daha kaynatılır. Patatesler pişince ateşten alınır.

Patlıcan Reçeli

Malzemeler
100 tane patlıcan için
10 kg seker
3 tane limon
2 paket vanilya
50gr zey
20 gr limon tuzu

Hazırlanışı: Patlıcanları pürüzsüz ince bir şekilde soyulur. Bıçakla bas tarafını çapraz şekilde biraz kesilir ve patlıcanı bir kaç yerine bıçakla delikler açılır. Sonra bir kova içinde suya atılır.

12 saat sonra patlıcanlar bol su ile yıkanır. Bol su kaynatılır sapla limon tuzu atılıp bir güzel haşlanır yaklaşık 30 dakika. Haşlandıktan sonra patlıcanları tekrar bir kova su içine alınır sonra normal bir büyük kazana su konulur ve içine seker konur kaynamaya başladığı zaman patlıcanları elinle sıkıp sonra şekerli suya atilir.2 saat kaynar ve piştikten sonra limonlar dilimlenir pişen patlıcana eklenilir altı kapatıldıktan sonra vanilya eklenilir karıştırılır.