- A + A
Haber Galerisi
Ardahan’a Jeopark yapılması için fizibilite çalışması yapılacak
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Ardahan Üniversitesi arasında, turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi amacıyla kurulacak olan Jeoparkın fizibilite çalışması için sözleşme imzalandı.
17.06.2022 17:05:53

Serhat Kalkınma Ajansı’nın Fizibilite Desteği programı kapsamında, Ardahan Üniversitesi tarafından sunulan ‘Jeopark Ardahan Fizibilitesi Projesi’nin sözleşmesi SERKA Genel Sekreteri ile Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Biber tarafından imzalandı. Proje kapsamında Ardahan’da alternatif turizmin geliştirilmesi, turizmin çeşitlendirilerek il geneline yayılması ve proje alanında kurulacak jeopark ve Ardahan Jeopark Müzesi’nin fizibilite çalışmaları yapılacak. Projenin yürütüleceği alanın ulusal jeopark ilan edilerek uluslararası akreditasyonu için de UNESCO’ya başvuru yapılması amaçlanıyor. Ardahan’da uluslararası statüde bir alanın yaratılması, yeni bir turizm türü olan jeoturizmin oluşturulması, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, ziyaretçi sayılarının artırılarak konaklama sürelerinin uzatılması ve yöre halkının çevre bilincinin artırılması projenin çıktıları olarak öngörülüyor.  

JEOPARK NEDİR?

Jeopark, yöre halkının sosyal ve kültürel kalkınmasını hedefleyen birer sürdürülebilir kalkınma alanıdır. Jeoparklar, jeolojik özellikleri ve yeryüzü şekilleri açısından uluslararası öneme sahip, eğitim, koruma ve sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bütüncül bir yaklaşımla yönetilen sınırları belli coğrafi alanlardır. Jeoparklar, jeositlerin korunup gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan birer koruma alanıdır. Aynı zamanda doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve doğal afetlerle ilgili risklerin azaltması gibi konularda da toplumun bilinçlenmesini ve farkındalığının artırılmasını amaçlar.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız