- A + A
Haber Galerisi
Geleneksel peynirler yeniden üretilmeye başlanacak
Serhat Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklediği Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Yerel Peynirler Kadınların Elinden Yeniden Hayat Buluyor” projesinin sözleşmesi imzalandı.
19.11.2021 12:24:05

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hayata geçirilecek olan “Kura’nın Bereketi: Ardahan’ın Yerel Peynirleri Kadınların Elinde Yeniden Hayat Buluyor” projesi kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel peynirler yeniden üretilecek. Sözleşmenin projesi SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca ile Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci tarafından imzalandı. Projeyi Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ardahan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Ardahan Üniversitesi ortaklaşa yürütecek. Ardahan’da çok farklı ve özel peynirler olmasına rağmen pek çok peynir türü üretilmediği için unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan geleneksel peynirlerin yeniden üretimi amaçlanıyor. Proje kapsamında Peynir Atölyesi’nin kurulması ve sürdürebilir bir şekilde bu faaliyetlerini sürdürmesi hedeflenirken, aynı zamanda işsizlik sorunu yaşayan kadınların istihdama katılarak ev ekonomisine katkıda bulunmaları sağlanacak. Peynir atölyesinde üretilen yöresel peynirlerin coğrafi işaretlerinin alınarak ekonomik değere dönüştürülmesi projenin önemli amaçları arasında yer alıyor. Peynir atölyesinde teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek unutulmaya yüz tutmuş Gorcolo (çüründük, gorcola, çürük, gürcili) Peyniri,  kaşar çürüğünden yapılan Tulum Peyniri, Göğermiş Gök Peyniri, Hanak Tel Peyniri (tel peyniri), Motal Peyniri, Kuru Kelle Peyniri, Kuma Peyniri, Tulum Peyniri, Bidon Peyniri (Çeçil ve Üzlü peynir karışımı), Dorağihevreşk Peyniri, Nakkot (Kinet) Peyniri, Otlu Peynir, Haço Peyniri ve Şor Peyniri vb gibi peynirlerin üretimi yapılacak.

Proje sözleşmesinin imzalanmasından sonra SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ardahan TSO Başkanı Çetin Demirci, göreve yeni atanan SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karacayı makamında ziyaret ederek başı dileklerinde bulundu. Karaca da ziyaretinden dolayı Demirci’ye teşekkür etti.

 

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız