- A + A
Peynir Diyarında Düzenlenen Festivale Yoğun İlgi
Kars Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı ve Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen “Kars Peynir Festivali”de Türkiye’nin birçok ilinden getirilen peynirler tanıtıldı.
29.09.2022 08:29:57

Kars Peynir Müzesinin açılışının, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci tarafından yapılmasıyla başlanan festival, 2 gün boyunca yaklaşık 8 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Gazi Kars Bedesteni çevresinde gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. 10’u aşkın ilden yöresel peynirlerin tanıtıldığı iki günlük Kars Peynir Festivaline, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını yapan SERKA Genel Sekreter V. Nurullah KARACA, yöresel ürünlerin kültürümüzün bir parçası olduğunu, her bir zerresinin emek ve alın teri ile yoğrulduğunu belirterek, ilimizin görünen yüzü olan peynirlerimizin yerel ve ulusal düzeyde tanıtılması ve bilinirliğinin artırılması için peynirin anavatanı Kars vurgusunun ve bu güçlü birikimin gelecek nesillere aktarılması için Serhat Kalkınma Ajansının kurulduğu günden beri birçok faaliyete imza attığını ifade etmiştir.

Kars Valisi Türker Öksüz de Kars’ın önemli bir hayvancılık kenti olduğuna işaret ederek; “Sulanabilir tarım alanları, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olan ilimiz, 1 milyon 200 bin civarındaki büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’de üst sıralarda, 490 bin adet kaz varlığı ile Türkiye’de her zaman olduğu gibi birinci sırada ve 98 bin arılı kovan varlığıyla ülkemizde önemli bir yere ve değere sahiptir.” şeklinde sözlerine devam etti.

Festivalin açılışına katılan Bakan Kirişci de Peynir Müzesinin, Türkiye'de ilk olduğunu belirterek;  "Hiç şüphesiz 30'dan fazla çeşidiyle 'dünyanın 18. peynir rotası' olarak tescillenen şehrimizin, durak noktalarından birinin de Kars Peynir Müzesi olacağı açıktır. Türkiye'nin ilk ve tek tematik peynir müzesi olan Kars Peynir Müzesi ile bölgenin yöresel süt ürünlerinin tanıtılması, üretim değerinin artırılması ve süt ürünlerinin markalaşma süreçlerine katkı sağlanacaktır. Bu müzenin, Kars'ın ekonomisine her anlamda büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyor, ülkemizdeki diğer kentlere de örnek olmasını umut ediyorum." şeklinde devam ettiği konuşmasına, projenin hayata geçirilmesinde emeği olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a ve Serhat Kalkınma Ajansına da teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından Kafkas halk oyunları gösterisi eşliğinde devam eden etkinlik, protokolün Peynir Müzesinin açılışını yapması ve müzeyi gezmesiyle tamamlandı.

İki gün olarak düzenlenen festival,  peynir atölyesi, kaşar peyniri yuvarlama, peynir müzesi bileti çekilişi, çeşitli konser ve müzik dinletileri ile tamamlandı. Kars’ta ikincisi düzenlenen

Kars Peynir festivaline, vatandaşların ilgisi yoğun oldu. 

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız