- A + A
Haber Galerisi
SERKA, Iğdır’daki kurum temsilcilerine YER-SİS’i tanıttı
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri” (YER-SİS) hakkında Iğdır’daki kurum temsilcilerini bilgilendirdi.
01.04.2022 18:03:07

Serhat Kalkınma Ajansı tarafından Iğdır’da, kentsel ve kırsal yerleşimler arası ilişkilerin yönünü ve yoğunluğunu analiz etmek amacıyla Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında tamamlanan "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması” YER-SİS hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. SERKA Iğdır Yatırım Destek Ofisi (YDO) tarafından Iğdır Valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Fatih Özcan, SERKA Iğdır YDO Koordinatörü Ramazan Mutlu Doğaner ile ildeki kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütü temsilcileri katıldı. Vali Yardımcısı Özcan’ın konuşmasının ardından Iğdır YDO Koordinatörü Doğaner tarafından YER-SİS’in amacı, mahiyeti, kapsamı ve çıktılarına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Doğaner, katılımcılara YER-SİS’e ilişkin dijital platformu uygulamalı olarak tanıttı ve Iğdır ili düzeyinde önemli görülen verileri uygulamalı ve haritalar üzerinden görsel olarak derledi. Doğaner aynı zamanda, YER-SİS çalışması ve dijital platformdan yararlanılarak Ajans tarafından hazırlanan “TRA2 Bölgesi Kırsalında Ekonomik Yapı” raporu hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

YER-SİS kapsamında, SERKA’nın faaliyet yürüttüğü Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinden oluşan TRA2 Bölgesi’nde 26 ilçe, 9 belde ve 1.330 köyde anket çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmalarda elde edilen bilgi ve sonuçların başta kalkınma ajansları olmak üzere yerelde gerçekleştirilecek planlama, programlama ve analiz çalışmaları ile destekleme faaliyetlerinde temel alınması ve proje çıktılarının diğer paydaşlar nezdinde farkındalığının artırılarak kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Türkiye’deki yerleşim merkezleri sisteminin kademeli yapısını inceleyen ilk çalışma olan "Türkiye'de Yerleşme Merkezlerinin Kademelenmesi-Ülke Yerleşme Merkezleri Sistemi (YER-MEK)" Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 1982 yılında yayımlanmıştı. 2019 yılında dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak YER-MEK çalışmasının güncellenmesine ve ülkemizde bulunan yerleşim merkezlerinin ilişkilerini inceleyen yeni bir çalışma yapılmasına karar verildi. Bunun üzerine Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması (YER-SİS)" yürütülerek 2021 yılında tamamlandı.  

 

 

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız