- A + A
Haber Galerisi
SERKA, kurum temsilcilerine YER-SİS’i tanıttı
Serhat Kalkınma Ajans (SERKA), Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri” (YER-SİS) hakkında Kars ve Ardahan’da bilgilendirme toplantıları düzenledi.
17.03.2022 20:39:48

Kentsel ve kırsal yerleşimler arası ilişkilerin yönünü ve yoğunluğunu analiz etmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında tamamlanan "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması” YER-SİS hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendi. SERKA tarafından Kars Valiliği Gazi Toplantı Salonu ve Ardahan Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantılara, kamu kurumu ve kuruluşları temsilcileri, yerel yöneticiler ile planlama ve programlama çalışmaları yürüten personeller katıldı. YER-SİS araştırması, yaşanan gelişmelerin Türkiye’deki yerleşimler üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak, kentsel ve kırsal yerleşimler arası ilişkilerin yönünü ve yoğunluğunu analiz etmek amacıyla Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Kalkınma Ajansları eliyle sahada yürütülen bu çalışmada, mekân bazlı analizlerin yanı sıra 37 binden fazla kırsal yerleşime dair üretim yapısı, geçim kaynakları, ihtiyaç ve sorunlar gibi önemli veriler elde edildi. SEKA’nın faaliyet yürüttüğü Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinden oluşan TRA2 Bölgesi’nde de 26 ilçe, 9 belde ve 1.330 köyde anket çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmalarda elde edilen bilgi ve sonuçların başta kalkınma ajansları olmak üzere yerelde gerçekleştirilecek planlama, programlama ve analiz çalışmaları ile destekleme faaliyetlerinde temel alınması ve proje çıktılarının diğer paydaşlar nezdinde farkındalığının artırılarak kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor. 
Türkiye’deki yerleşim merkezleri sisteminin kademeli yapısını inceleyen ilk çalışma olan "Türkiye'de Yerleşme Merkezlerinin Kademelenmesi-Ülke Yerleşme Merkezleri Sistemi (YER-MEK)" Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 1982 yılında yayımlanmıştı. 2019 yılında dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak YER-MEK çalışmasının güncellenmesine ve ülkemizde bulunan yerleşim merkezlerinin ilişkilerini inceleyen yeni bir çalışma yapılmasına karar verildi. Bunun üzerine Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması (YER-SİS)" yürütülerek 2021 yılında tamamlandı.  
 

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız