- A + A
Haber Galerisi
Yatırımcılar Teşvik Belgesine Yoğun İlgi Gösterdi
Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinden oluşan TRA2 Bölgesinde 2022 yılının ilk 7 ayı içerisinde toplam 62 Milyon TL’lik yatırım teşvik belgesi kapatılarak yatırıma başlamış ve bu yatırımlarla bölgede toplam 2.210 kişi istihdam edilmiştir. 2022 yılı İlk 7 aylık süreçte yatırım büyüklüğü ve istihdam olarak Ağrı ilk sırayı alırken bunu sırasıyla Kars, Iğdır ve Ardahan takip etmektedir.
24.10.2022 16:31:21

Kapatılan yatırım teşvik belgeleri dışında, 2022 yılının ilk 7 aylık süresi içerisinde bu illerde ayrıca toplam 482 Milyon TL’lik yeni teşvik belgesi alınmıştır. Planlanan bu yatırımlarla, bölgede toplam 2.157 kişinin daha istihdam edilmesi beklenmektedir. Planlanan bu yatırımların 263 Milyon TL’lik kısmı Kars’a yapılacak olup bunu sırasıyla, 88 milyon TL ile Iğdır, 71 Milyon TL ile Ağrı ve 58 Milyon TL ile Ardahan takip etmektedir. Bu yatırımlar kapsamında yapılacak istihdamlarda Ağrı 1080 kişi ile öne çıkarken, onu 561 istihdam ile Kars, 295 istihdam ile Ardahan ve 221 istihdam ile de Iğdır izlemektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara mal ve ürünlerin üretiminin artırılması, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi, en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, destek unsurlarının etkinliğinin artırılması ve kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla verilen belgedir.

 Bu belge kapsamında yatırımın büyüklüğü ve önemine göre çeşitli destekler sağlanmaktadır. Bunlar;  KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz veya kar payı desteği, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi işveren ve işçi hissesi desteği ve kdv iadesidir.

Yatırım teşvik belgesi için işlemler E-TUYS üzerinden yürütülmekte, Serhat Kalkınma Ajansı yatırım destek ofislerimiz de yatırım teşvik belgelerine yönelik girişimci ve yatırımcılara danışmanlık desteği sunmaktadır.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız