- A + A
Haber Galerisi
Ani’nin 957’inci fetih yıldönümü etkinliklerle kutlandı
Ani’nin Selçuklular tarafından fethedilişinin 957’inci yıldönümü, Ani Arkeolojik Sit Alanı’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
16.08.2021 17:03:13

Ani Antik Kenti’nde düzenlenen yıldönümü etkinliklerine SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Kapu, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Daha sonra Ani’de kazı çalışmalarını sürdüren Dr.Muhammet Arslan, günün önemine binaen Ani’nin fethedilme süreciyle ilgili bilgi verdi. Törende konuşan Kars Valisi Türker Öksüz, Ağustos ayının Türk tarihinde önemli bir ay olduğunu belirterek, “Ağustos ayı Türk'ün kahramanlık ayıdır, yiğitlik ayıdır, zafer ayıdır. Bu tarihlerden biri de 16 Ağustos 1064 tarihidir. 16 Ağustos 1064’de Kars'tan doğan güneş, Malazgirt'te devam etmiş, Söğüt'te ışıklanmış ve dünyayı aydınlatmıştır. Sultan Alparslan, tahta geçtiği ilk yıl Ani’yi fethederek büyük bir başarıya imza atmış ve fethedilemez şehir efsanesini yıkmıştır. Bu fetih, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan ve İstanbul'un Fethine giden yolda atılan önemli bir adımdır” diye konuştu. Vali Öksüz, restorasyon çalışmalarında büyük ilerleme kaydedildiğini vurguladı ve “Anadolu’nun İlk Türk Camisi unvanına sahip Ebu’l Menucehr Camii, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz işbirliğiyle ortak yürütülmekte olan ve büyük ilerleme kat edilen restorasyon çalışmaları neticesinde gelecek nesillere aktarılmış ve bu vesile ile de bu kadim topraklarda, ilk Türk Camisi ihya edilmiş olacaktır” dedi. Konuşmaların ardından fetihle ilgili şiir okundu ve aşıklar müzik dinletisi sundu.

ANİ’DEKİ ÇALIŞMALAR SERKA DESTEĞİYLE DEVAM EDİYOR

Törenin ardandan protokol, Ani girişinde açılan Uluslararası Ani Temalı Afiş Sergisi ile Aslanlı Kapı girişindeki Geleneksel Türk Sanatları Sergisi’ni gezdi. Serhat Kalkınma Ajansı, Kafkas Üniversitesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organize ettiği sergiler 16-22 Ağustos tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Sergilerin yanı sıra Ajansın Ani Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarına yönelik destekleri de devam ediyor. Ajans desteğiyle sürdürülen çalışmalar, Tarihi Kimliğiyle Kars Kent Projesi kapsamında Haydar Aliyev Caddesi ile Ani Antik Kenti’nde yürütülüyor. Arkeolojik Sit Alanı’ndaki yapım işlerinin eylül ayına kadar bitirilmesi hedefleniyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında Ebu’l Menuçehr Camii’ndeki çalışmalarda da sona gelindi. Yakın zamanda açılışı gerçekleştirilecek cami ibadete açılacak.    

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız