- A + A
Haber Galerisi
Iğdır’ın Tarım ve Hayvancılığını Konuşmak İçin Bir Araya Geldiler
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Arıcılar Birliği bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular.
11.02.2021 13:17:50

Ajans yetkilileri, Ajansın yeni yapılanması, kurulan yeni birimlerin amaçları ve hedeflerini açıklamak, ziyaret edilen kurumların da çalışmaları ve yürüttüğü projeler hakkında bilgi edinmek amacıyla Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Arıcılar Birliği’ni ziyaret etti. SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Tarım ve Kırsal Kalkınma Birim Başkanı Sevgi Gündüz, Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Gizem Coşkun’la birlikte, kurum temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde Ajansın faaliyet alanındaki dört ilde bulunan bütün kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve özel sektörle işbirliğine büyük önem verdiklerini ve kalkınmanın bölgedeki kurumların işbirliğiyle mümkün olduğunu vurguladılar. Saha ziyaretleri yaparak sorunları yerinde tespit ettiklerini belirten Genel Sekreter ve birim başkanları, Ajansın sadece parasal destek vermediğini aynı zamanda bölgenin bilgi ve proje merkezi olduğunun da altını çizdiler.

SERKA ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu’yu ziyaret ederek kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldılar. Özkan, tarım ve hayvancılık sektörünü destekleyen tüm kurumların bu destekleri hayata geçirmeden önce doğru bir planlama yapması ve yatırımların doğru alanlara yönlendirilmesi ve diğer kurumlarla işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Özkan şunları söyledi: “Iğdır gibi özellikle küçükbaş hayvancılığın güçlü olduğu bir ilde litre başına süt ücretleri Türkiye ortalamasının üstündedir ve bu durum yüksek talebi yansıtmaktadır. Talebin yüksek olduğu bir ortamda piyasa fiyatları da yüksektir. Mevcut talebi karşılamak adına Tarım ve Orman Bakanlığının küçük işletmeleri daha fazla desteklediği görülmektedir ancak tarımsal destekler yeterli düzeyde değildir. Özellikle tarımsal faaliyetleri ciddi anlamda destekleyen TKDK desteklerinden Iğdır faydalanamamaktadır. Böyle ciddi bir kaynaktan Iğdır ilinin de faydalanması için üst düzey girişimlerde bulunulması aciliyet arz etmektedir.”

“IĞDIR’DAKİ PAZAR SORUNUNU KOOPERATİF KURARAK  AŞACAĞIZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı’na beş proje sunduklarını belirten İl Müdürü Özkan, 2021 yılında Iğdır’da Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi, Kapama Meyve Bahçeleri, Çiğ Süt Hijyeni ve Veriminin Arttırılması, Arıcılığın Veriminin Arttırılması, Meyve Budama ve Aşılama Eğitimi projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. SERKA daha sonra Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay’ı ziyaret etti. Akçay da ihtiyaç sahibi çiftçilerin ortak kullanımına sunmak üzere makine ekipman desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Iğdır’da üretilen ürünlerin pazar sorunu olduğunu dile getiren Akçay, bu sorunu gidermek için kooperatif kuracaklarını ifade etti. Son olarak Arıcılar Birliği’ni ziyaret eden Genel Sekreter Taşdemir ve birim başkanları, birlik başkanı Hüccet Şabahat ile görüştü. Birliğin 300 aktif üyesinin olduğunu belirten Şabahat, Iğdır balı için yeniden coğrafi işaret başvurusunda bulunacaklarını ifade etti.  

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız