Kavılca Buğdayı Üretim Tesisi Projesi
- A + A

Proje Adı ve Uygulama Yeri

Projenin Amacı ve Hedefleri

Projenin Gerekçesi

Proje Bütçesi ve Süresi

Projenin Adı: Kavılca Buğdayı Üretim Tesisi

Uygulama Alanı: Ardahan–Merkez

Projenin Amacı: Yalnızca Kars ve Ardahan’da yetişen ve bozulmamış genetiğiyle ata tohumu olarak nitelendirilen kavılca buğdayının markalaştırılması, üretiminin yaygınlaştırılması, kavılcadan bulgur, un, erişte, cips, kurabiye, galeta, yufkası vb. ürünlerin üretilmesi ve bu sayede kırsaldan göçün azaltılması, kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ile Ardahan sosyoekonomik kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Projenin Hedefleri:

  1. İptidai şartlarda mamul haline getirilen kavılca buğdayını modern makinelerle işleyerek, standartlara uygun yeni ürünlere dönüştürmek,
  2. Ata tohumu kavılca üretimini bölgede özendirmek ve rekoltesini artırarak çiftçilerin gelirini yükseltmek,
  3. Kavılcadan üretilen ürünleri ulusal ve uluslararası pazara ulaştırarak bu ürünlere olan talebi ve ürünlerin marka değerini artırmak,
  4. Kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesine ve sosyoekonomik kalkınmaya katkı sağlamak.

Türkiye’de bilinen iki adet genetiği değişmemiş atalık buğday türü vardır. Bunlardan birisi siyez buğdayı, diğeri ise kavılca buğdayıdır. 13.000 yıl önceki hallerini muhafaza eden bu buğdaylar antik buğday olarak da adlandırılmaktadır. Glüten oranı diğer buğday türlerine göre çok düşük olan kavılca, insan bünyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından genetiği değişmiş olan buğdaylara göre 1,5 kat daha zengindir. Tüm bu faydalarına ek olarak kan değerinin yükselmesine sebep olan glisemik indeksi oldukça düşüktür ve bağırsak kanseri riskini düşüren lif oranı oldukça yüksektir. Ayrıca glüten oranı düşük olduğundan şeker hastaları tarafından tüketilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kaybolmaya yüz tutmuş kavılca buğdayının Bölge’de 2002 yılından itibaren yeniden üretimi canlandırılmış olup birçok çiftçi kavlıca buğdayı tarımı yapmaya başlamıştır. Buğdayın doğallığının, besin değerinin ve sağlık açısından öneminin ön plana çıkması ile son 10 yılda bütün yurtta tanınmasıyla birlikte yoğun bir talep ortaya çıkmıştır. Ancak katma değeri yerele kazandırmak için buğdayın dışarıya satılmasından ziyade modern makinalarla hızlı ve hijyenik işlemeye, kavılca bazlı yeni ürün geliştirmeye ve bu ürünleri pazarla buluşturarak kırsalda yaşayanların gelirlerinin artırılarak Bölge’nin en önemli sorunlarından olan kırsaldan göçün önüne geçilmesi açısından önem arz etmektedir.

Proje Bütçesi: 10.000.000 TL

Projenin Süresi:

18 Ay

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız